SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zrodla bialka

  • Witam! Na spokojnie zrzucam kilogramy, chcę być szczupły i zapomnieć o oponie, którą noszę od lat 10 :) Przy wzroście 176cm - ważę 70kg . Schodzę z 76kg do 65kg. Ucinam co drugi dzień po 600-700-800 kcal (od 'normy'). Po redukcji planuję utrzymać taką wagę w oparciu o zdrową dietę. Obecnie staram się spożywać min. 2g białka na kilogram masy ciała [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1439 Data: 2020-11-01 14:47:57 Szacuny postu: 3 (cały temat: 0)
  • Źródła tłuszczy nasyconych. Najlepsze źródła białka.

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witam, 1. Jakie są źródła tłuszczów nasyconych? 2. Jakie są źródła dobrego białka oprócz kurczaka, odżywki białkowej, jajek ?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2020-04-07 22:33:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3609 Data: 2018-12-04 08:48:25
  • Czy olej lniany może zastąpić olej rybi?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    W dobie rosnącego zainteresowania dietami wegetariańskimi i wegańskimi coraz więcej uwagi zwraca się na produkty roślinne, które potencjalnie mogłyby stanowić alternatywę dla niektórych produktów odzwierzęcych. Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1151 Data: 2021-09-14 09:03:28
  • Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3196 Data: 2021-08-05 19:06:55
  • Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1237 Data: 2022-02-01 10:21:34
  • Leksykon suplementacji: Tauryna

    Artykuł
    Suplementy

    Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2254 Data: 2017-09-13 10:35:00
  • Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2022-01-14 07:32:45
  • Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1162 Data: 2022-03-13 19:08:02
  • Trzymaj swój apetyt w ryzach!

    Artykuł
    Odchudzanie

    Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3844 Data: 2018-06-12 11:14:41
  • Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4174 Data: 2021-07-14 12:46:20
  • Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3261 Data: 2021-05-06 06:23:23
  • Czy na zdrowej żywności można przytyć?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3877 Data: 2017-07-12 09:19:47
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1236 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • ALLNUTRITION YEAST PROTEIN - Rośnij jak na drożdżach!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1111 Data: 2022-09-28 17:10:10
  • Żelazo a skupienie i koncentracja u dzieci

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 379 Data: 2023-07-25 07:39:03
  • Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1409 Data: 2021-05-11 10:59:36
  • Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 686 Data: 2023-04-08 20:06:09
  • Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd.  Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3137 Data: 2021-05-31 10:31:08
  • Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 614 Data: 2023-04-06 20:40:25